Een Nieuw Typetje;

Hallo even voorstellen, Cees Spoor!

Dertig jaar geleden, liet ik mij inschrijven bij een castingbureau te Amsterdam. Dit om te kijken of dit werk, als figurant, wel echt iets voor mij was. En al gauw kreeg ik een figurantenrolletje in de televisiefilm: EEN DUBBETJE TE WEINIG van Andre van Duren.
Maar omdat ik het zo leuk vond, ben ik met figureren verdergegaan. En het was niet zomaar een castingbureau, omdat zij ook gespecialiseerd waren, in TYPETJES…
In die tien jaar, dat ik voor hun werkte, had ik regelmatig castings en audities voor Producties, zoals voor een bijrol als Henkie, in de Telefilm: RICHTING ENGELAND.
Ik moest voor deze casting, zelf een kledingset samenstellen, naar mijn eigen improvisatie op de persoon Henkie. En dat was mijn eerste uitdaging: naar het gevoel voor een typetje.
Mijn bijrol als Henkie, was een soort dorpsgek. Die bij de sigarenwinkel in het sigarenkistje keek, of zijn overleden vader nog in het sigarenkistje lag. Met dien verstande, dat ik niet met woorden, maar met mijn gelaatsuitdrukkingen, moest laten zien.
Dus, hier moest ik mijn mimiek neerzetten voor deze bijrol. Al dan niet, komisch… Hierdoor kreeg ik op een dag veel bijval van professionals uit de filmindustrie.
En sindsdien vind ik deze komische tak een zeer grote uitdaging om te mogen doen, vanwege de moeilijkheidsgraad. Want als komiek moet je goed kunnen improviseren, je mimiek, en zeker je timing beheersen. Anders komt de grap nooit over bij het publiek.
Na vele werkervaringen verder, ben ik mezelf gaan inspireren naar een nieuw karakter of typetje. En bij toeval was ik in een kledingwarenhuis, waar ik een geinig jasje zag hangen. Die de kleuren had, van de Intercitytreinen in ons land.
En ook hier weer een kleding set samenstellen. Maar dat was voor mij niet moeilijk. Omdat ik nog tweedehands kleding had. Die ik eerder had gebruikt voor onder andere fotoshoots.
Het moest iets aparts worden, want ik hou niet van imiteren van andere collega’s. Daarnaast moet een goed typetje onderbouwd worden, als een fundering, zodat anderen niet met jouw typetje gaan lopen. Of aangeven dat jouw typetje al bestaat.
Maar omdat mijn jasje die bekende Intercity kleuren had, duurde het dan ook niet lang, voordat ik een nieuwe naam had bedacht.
En nu is het inmiddels een naam geworden, van wat betrekking heeft op treinen. En omdat het typetje ook mijn karaktereigenschappen moet hebben, werd mijn voornaam: Ceesie.
Maar ook als mens heeft iedereen een achtergrond, dus ook mijn typetje. Dat kenmerkt met de treinwereld. En is dus mijn achternaam: Spoor.. En word dus: CEESIE SPOOR.
Ceesie Spoor is een komisch typetje, dat een passie heeft voor treinen. En als ik ziek ben, dan spoor ik niet, en kan ik ook niet werken.
Was getekend: CEESIE SPOOR….!!!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.